آجر فشاری ( زبره ، گری )
آجر فشاری از قدیمی ترین انواع آجر بوده که به آجر گری یا آجر زبره یا آجر توپر نیز معروف است . ابعاد آجر فشاری ۲۲ × ۱۱× ۷ می باشد ولی در زمان های قدیم با سایز های دیگر با همین طول و عرض ولى به ضخامت ۵٫۵ یا ۴ یا ۳ سانتی متری نیز تولید می گردید . به واسطه آن که ساخت اجر زبره از طریق خشت زدن با دست بوده است و گوشه هاى گِل را در قالب با انگشت فشار می دادند ، اين آجر به آجر فشارى مشهور شد . آجر توپر براى گرى چينى و دیوارهای باربر ، استفاده مى شود.
آجر فشاری را به نام های آجر فشاری کوره ای ، آجر فشاری قرمز و آجر فشاری ماشینی نیز می شناسند .
آجر زبره از قدیم الایام به عنوان دیوار های باربر ساختمان ها ، زدن طاق ضربى ، ديوارهاى حمال ، دیوار های جدا کننده و هم چنين بعد از آب ساب زدن براى نماسازى به صورت گسترده ای مورد استفاده قرار می گرفت اما کم کم به علل مختلفی چون وزن بالا و نیز افزایش ارتفاع ساختمان ها از کاربرد در دیوار چینی به کاربری در ساخت فونداسیون تغییر کاربرد پیدا کرد و به همین دلیل میزان مصرف اجر توپر فشاری نیز به شدت کاهش پیدا کرد اما هنوز هم در برخی مناطق به صورت گسترده از اجر گری استفاده می شود . هر چند امروزه در دیوار چینی ساختمان ها کمتر از آجرهای فشاری استفاده می شود ولی اجر زبره نسبت به اجرتیغه و آجرسفال از مقاومت فشاری بسیار بالاتری برخوردار است و این نکته زمانی اهمیت دارد که از آجر به عنوان دیوار باربر استفاده شود .
آجر قزاقی
نام دیگر آجر فشاری آجر قزاقی می باشد و دلیلش آن است که برای اولین بار صنعت تهیه و تولید این نوع آجر را قزاق های روس وارد کشور ایران نمودند .
کاربرد آجر فشاری
- دیوارهای باربر
- کرسی چینی ( فونداسیون )
- دیوارچینی طبقات زیر همکف
آجرفشاری ساخته شده در کوره های آجر سفال ایران عمری طولانی داشته و قابلیت بازیافت و استفاده مجدد دارد .
محاسبه تعداد آجر فشاری مورد نیاز
هر تن آجر زبره حدودا ۴۲۰ تا ۴۴۰ قالب آجر می باشد . در محاسبه تعداد آجر فشاری مورد نیاز یک بنا یک سری اصول اساسی داریم که مهمترین آن این است « توجه همزمان به سطح مقطع و نمای بیرونی دیوار برای چیدمان صحیح آجر » . اگر این اصول اساسی در این محاسبات رعایت گردد ، مقدار بسیار زیادی از اشتباهات محاسباتی برطرف شده و نتیجه مطمئن تری به دست می آید .
به عنوان مثال یک دیوار با ضخامت حدود ۳۰ سانتی متر را در فرض بگیرید : به ازای هر یک قالب آجری که در نمای دیوارمی بینید تعداد ۲ قالب آجر نیز در قسمت پشت آن پنهان است ، در این محاسبات ، ضخامت دیوار و تعداد آجر های پشت کار را در نظر نخواهید گرفت ، پس لازم است نتیجه بدست آمده را در عدد ۳ ضرب کنید (یک آجر در نما و دو آجر در پشت کار که جمعا سه آجر لازم خواهد شد)
این روش محاسباتی برای دیوارهای با ضخامت بیست و یا چهل سانتی متری نیز قابل گسترش دادن است اما همیشه باید دقت در سطح مقطع و نمای ظاهری ساختمان به صورت همزمان مد نظر مهندسین و معماران باشد . در مثالی دیگر با یک حساب سر انگشتی برای محاسبه تعداد آجر مورد نیاز یک دیوار میتوانیم بگوییم تعداد آجر دیوار بیست ، سی ، چهل سانتی متری به ترتیب دو ، سه و چهار برابر دیوار ده سانتیمتری (یک رج دیوار) می باشد.
بنابراین برای ساخت یک دیوار ۳۵ سانتی متری با آجر زبره گری در هر متر مربع به تعداد حدود ۱۵۰ قالب نیاز خواهید داشت .
مشخصات فیزیکی آجر زبره
- وزن مخصوص آجر فشاری : ۱۹۰۰ کیلوگرم بر مترمکعب
- وزن یک عدد آجر : حدود ۲۳۰۰ گرم
- تعداد آجر در هر تن : حدود ۴۲۰ الی ۴۴۰ قالب
-
برای خرید و یا استعلام قیمت آجر زبره اصفهان ، اجر گری و… با ما (۰۹۱۳۲۶۸۸۴۰۹) تماس بگیرید .